Categories Blogg

Faran med blåbetong i hus

Hälsan och säkerheten i vårt hem är avgörande. Men ibland döljer farliga ämnen sig i byggnadsmaterial som vi kanske inte ens är medvetna om. Ett sådant material är blåbetong, som användes i svenska byggnader mellan 1929 och 1975. Det är nu känt att blåbetong kan vara en källa till radon, en osynlig och luktfri gas som kan öka risken för lungcancer. 

Blåbetong är ett byggmaterial som användes flitigt under flera decennier i svenska bostäder. Detta material innehåller radium, och när radium bryts ned, bildas radon. Dessutom avger blåbetong gammastrålning, vilket ytterligare komplicerar hälsoriskerna. Höga halter av radon är särskilt farliga eftersom de kan leda till lungcancer. Det uppskattas att cirka 500 personer i Sverige drabbas av lungcancer varje år på grund av radonexponering. Det är därför det är så viktigt att vara medveten om dessa risker och vidta åtgärder för att minska dem.

För att säkerställa en inomhusmiljö fri från radon är mätning det enda tillförlitiga sättet. Radonmätning utförs vanligtvis i enheten Becquerel (Bq/m3) per kubikmeter inomhusluft. I bostäder och offentliga byggnader är det rekommenderade gränsvärdet för radon 200 Bq/m3 som årsmedelvärde. Genom att genomföra en långtidsmätning får du en pålitlig bedömning av radonhalten. Som tur är är det enkelt att utföra radonmätning på egen hand. Du kan beställa radondosor och placera dem i ditt hem enligt anvisningarna. När mätperioden är avslutad skickar du enkelt tillbaka dosorna för analys. Inom cirka en vecka får du en ackrediterad mätrapport som klart och tydligt visar om radonhalterna i ditt hem är för höga.

Om en radonmätning visar förhöjda halter av radon i ditt hem, är nästa steg att undersöka orsaken. För att fastställa om blåbetongen är en faktor kan en gammamätning utföras. En kvalificerad radonexpert kan använda en gammamätare för att mäta gammastrålningen som kommer från byggmaterialet. Genom att mäta gammastrålningen kan man uppskatta radonhalten och fastställa om blåbetongen är orsaken till problemen. Om så är fallet, finns det flera åtgärder som kan vidtas, inklusive att förbättra ventilationen, använda radontapet eller ta bort det berörda materialet.

För närvarande finns det cirka 400 000 bostäder i Sverige som innehåller blåbetong. De flesta av dessa hus och byggnader återfinns i områden som Stockholm, Mälardalen, Göteborg, Västerås, Borås och Jönköping. Tillverkningen av blåbetong upphörde 1975, men det användes i byggprojekt fram till cirka 1985. Eftersom blåbetong inte alltid kan identifieras enbart utifrån dess färg och struktur är radonmätning det mest pålitliga sättet att upptäcka eventuell förekomst av radon.